Help - Search - Members - Calendar
Full Version: speleo akcije OCPa
Montenegroclimbing.net Forum > Montenegroclimbing > Speleologija
losmi
U subotu smo Kaleza i ja iz OCPa i Zoran iz Pestingrada posjetili pecinu Socnora koja se nalazi u zaseoku Podgrad, sela Orahova u Kuckim planinama.

Pecina je veoma znacajna za ljude iz tog kraja u kojem nema izvora i "zive" vode. U pecin i se nalazi vise jezera, (do sad su otkrivena dva, u istrazivanjima koja su izvelispeleolozi iz BG osamdesetih i pocetkom devedesetih godina.) koja bi se mogla koristiti za snabdijevanje vodom tog sela a mozda i jos nekih.
Posle neuspjele akcije speleologa iz speleo kluba Niksic, proslog ljeta mi smo uspjeli stici do prvog jezera i utvrdili kanal koji vodi dalje.
Na ovom linku mozete pogledati slike sa akcije.

Pecina je vrlo zanimljiva. na pocetku se nalazi 4 vertikale od 4-8 metara. Potom se otvara vrlo uzan i neprimjetan kanal sirine do pola metra, metar i vodi do dvorane sa jezerom. Dvorana je nevjerovatno lijepa i dosta velika. Posle nje se opet nastavlja uski kanal u koji smo usli samo 30tak metara. Prema izvjestaju BG speleologa drugo jezero je mnogo vece i dalje od njega nije radjeno...

Uskoro nastavak istrazivanja...
losmi
evo i clanka koji je objavljen u dnevnim novinama DAN
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.