Početna Equipment
Equipment

Oprema za alpinističke poduhvate u visokim planinama

Penjanje je aktivnost koja zahtjeva prilično veliku količinu specifične planinarske opreme. Alpinizam je još zahtjevniji po tom pogledu. Alpinizam zahtjeva opremu iz svih posebnih i nezavisnih grana penjanja: penjanja u suvoj stijeni, lednog penjanja, tehničkog penjanja i klasičnog planinarenja. Većina alpinističkih ciljeva je duboko u planinama, daleko od puteva i naseljenih mjesta, pa je pravilan izbor opreme veoma bitan za uspjeh cjelokupnog poduhvata. Ovaj osvrt na opremu je zamišljen kao pomoć da se donese pravilna odluka koju opremu ponijeti sa ozbiljne uspone u planinama. Pretpostavka je da onaj koji bude ovo čitao već ima veliko iskustvo u planinama i solidno znanje o penjačkoj opremi.

Osvrt obradjuje najznačajnije dijelove opreme i detaljan pregled bi bio četiri puta duži (a ni tada ne bi bilo moguće obraditi sve detalje). Ovaj članak je za one koji su već "zagrizli" u ozbiljne uspone I imaju ambiciju da penju u Alpama, Aljaski, BC Coast podrucju, Himalajama ili Andama.

Neki detalji ovog članka se po mišljenu mnogih penjača i alpinista ne smatraju najsigurnijom opcijom a nisu i opravdani sa strane UIAA. Pretpostavlja se da je čitalac dovoljno inteligentan da donese svoju sopstvenu odluku i izabere odgovarajuću opremu, prateci svoj unutrašnji instinkt.Print PDF

Penjačka užad

Jednostruko uže (single rope)

Beal_Trailline_8Prilikom odluke koje uže da se ponese na uspon, prvo treba pogledati je li dvostruko uže neophodno ili jednostruko može završiti sav posao. Ukoliko planirani silazak NE zahtjeva intenzivni abzajl, ima kratke sekcije za abzajl onda je jednostruko uže dobar izbor.

Mora se podvući da je silazak kroz veliku alpsku stijenu sa jednim užetom jako spor, i predstavlja pravu noćnu moru (najblaže rečeno).

Read more...
 
Print PDF

Sistemi za kuvanje

Kuvalo na tečno gorivo

MSR_Pocket_RocketNajznačajnija karakteristika kuvala na tečno gorivo je da gori zadovoljavajuće na niskim temperaturama, dok većina butan-propan kuhala gori veoma sporo na hladnom vazduhu.

Pored toga, tečno gorivo je mnogo jeftinije a na većim ekspedicijama je lakše transportovati tečno gorivo nego veliki broj gasnih kanistera.

Read more...