Početna Stories Šavnik city falls
Print PDF

Šavnik city falls

Tri sata kolima, pa onda sat-sat i po turno skijama, u međuvremenu se kola zaglave u snijegu, crkne vez, vodopad se otopi/padne/ukradu ga lopovi, posle novi snijeg zatrpa i auto, i put, i selo i mi do aprila ostanemo na grbači mještana u Komarnici.... Prema planu, trebalo je da akcija ovako protekne. Možda bi helikopter došao po nas, jer bi bez Novice polovini Podgorice zubi izgledali kao raspored časova, ali to je već KBBŠBB. Na sreću, Vjeko je javio da je Mokra ploča (WI 5 projekat) „skinuta sa brojnog stanja“, Skakavica se stanjila kao anoreksična manekenka, a od tri turno-kompleta, dva su počela da se raspadaju posle prvih 30m. Dakle, katastrofa.

Krenemo polako kući, Nole hrišćanski podnosi sudbinu, a Vanja i ja filozofiramo kako bi, za pare i vrijeme koje smo ove godine smlatili u izviđanje i obilaženje Dobrilovine, Boana, Platija, Komarnice, Lijeve Rijeke, Mrtvice i Fundine, mogli komotno da odemo na desetak dana negdje u Alpe i ko ljudi se odvalimo od leda. Da ga posle ne poželimo ni u čaši soka od pomoranže u sred jula mjeseca. Ovako, naša priča je izgledala kao naziv antologijskog albuma Block-outa – Godina sirotinjske zabave.

Slamka za spas dana je ležala na par stotina metara od centra Šavnika, na mjestu koje je toliko idealno, da se niko nije ozbiljnije nadao da tu nesto može da bude. Elem, auto se parkira ispred kafane Lovac, nastavi pješke jedno 200m magistralom u pravcu Žabljaka, pa onda još toliko desno (uzbrdo) uz potok. A tamo, ehej, tri formirana vodopada od oko 25m i nekoliko visuljaka različitih visina!!!!

Centralni je WI 4, izgleda kao vodovodna cijev unutrašnjeg prečnika metar i kusur, zidova debelih 10-50cm i odvojen je jedno tri metra od stijene u pozadini. Kraće rečeno, free-standing ice pilar. Desni vodopad je predstavljao kombinaciju dvije svijeće (školska WI 5) povezane policom na 50°, a Nole je ga je (kao i centralni) izveo kao da to radi svako jutro prije doručka. Vanja i ja smo u oba slučaja uživali u povlašćenom položaju drugog u navezi. Za kraj smo popeli i treći, lijevi vodopad (WI 3), tek da ne bude da je nešto ostalo nepopeto. On je i nazvan u skladu sa jutrošnjim raspoloženjem, Godina sirotinjske zabave, Novica je svoju desnu bombonicu krstio Katjuša, a centralna linija još čeka trenutak njegove inspiracije. Valjda će dobiti ime prije prvih ponavljača.

Ako vas put nekad zimi nanese u Šavnik, a temperatura bude u minusu, obavezno svratite u kafanu Lovac. Čaj, kafa i pivo koštaju kao i bilo gdje drugo, produhovljena muzika sa talasa radio-Teherana će povoljno uticati na vaš digestivni trakt, a odmah tu imate i nekoliko zaleđenih vodopada. Pravih gradskih, što bi se reklo, „urbanih na autentičan šavnički način“.