Početna Stories Pasjak
Print PDF

Pasjak

20.04.'16. 17h Sastanak sa Ivanom Lakovićem privodi se kraju. Slijedi pitanje : Šta radiš večeras između ponoći i 8h izjutra?

Spavam. Sjutra jutro radim.

A šta misliš da... ? I kreće... Malo priče o sjeveru, dobroj temperaturi...idealnim uslovima...

Prva reakcija – nevjerica. Mora da se šali. Ali ideja više nego primamljiva. Dogovor je pao lako.

Moram da stignem na posao, pa krećemo ranije, nešto prije 23h.

Idealno veče, čisto nebo, pun mjesec.

Planiramo smjer u Pasjaku – Tamna strana mjeseca.

Na staro poznato mjesto našeg kampa ostavljamo auto. 00.30h

Snijega nema puno, ali nadamo se da je žlijeb smjera zapunjen i penjiv.

Sat pristupa i pogled, još uvijek iz daljine, na liniju smjera. Stavljamo dereze. Slijedi pristup po poljima snijega, uz skokove preko stijene i trave. Sa Lakovićem se obavezno penje i trava. Ovaj put sa derzama i cepinima, pa je lakše.

Jedan od skokova zahtijeva osiguravanje, navezujemo se, penjanje kreće u tom dijelu. Malo miks, malo trava. Potom manja polja snijega. Već blizu samog smjera shvatamo da je u donjem dijelu čista suva stijena, pri vrhu snijeg. Odustajemo od ovakvog penjanja po noći. Idemo desno na sigurnu varijantu.

Penjanje dovršavamo kroz smjer Zimski tigar. Lijepa sjećanja na jedno ranije penjanje sa Vanjom i Anom – moje najljepše zimsko penjanje. Sada drugačiji ugođaj. Po noći i mjesečini. I nije tako strašno kad nemaš kompletnu perspektivu koliko je strmo, jer prosto ne vidiš daleko u mraku.

Pojam osiguravanja u lakšim smjerovima sa Ivanom ima posebno značenje. Penjemo u navezi, bez mnogo gubljenja vremena na tako nešto. Iskreno, i nema potrebe, jer je snijeg beton. A penjanje prelijepo.

Osvrćem se da gledam zvijezde, obrise planina u noći po mjesečini, dio smjera ispod i iznad sebe...poseban ugođaj, te zadovoljan što sam spavanje zamijenio za nešto ovako.

Na Pasjak smo u 3.30h.

Fenomenalan pogled. Pun mjesec osvjetljava sve. Komovi kao da su tu odmah ispred. Oduševljeni i ja i Ivan. Ovakve noći se pamte.

Akciju završavamo taman na vrijeme da stignem na posao. 6.30h Spremanje na brzinu i pokret.


Pasjak


Danilo